Magamról

Saját fotó
"Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség."

2012. január 13., péntek

A játékszabályokról

Elgondolkodtató azon szitokhalmaz, ami a felelős (?) magyar kormányt éri most, 2012-ben. Tény, hogy a futószalagon történő törvényhozás futószalagon hozta a kérdéses törvényeket, Matolcsy ötlet-gyára futószalagon szállította a jobbnál jobb - unortodoxnak mondott - ötleteit, melyek havonta kerültek átformálásra. Eközben egymással napokon belül ellentmondó kormányzati kommunikáció, betarthatatlan ígéretek, és világos, a jelenlegi demokratikus rendszert gyökeresen és hosszú távon megváltoztató intézkedések sorozata volt megfigyelhető.

Két megjegyzést tennék ehhez röviden - ez csak egy blog.

Egyrészt: meggyőződésem, hogy ha van "gazdasági igazságosság", akkor a magyar korrupció (és korrupt törvényalkotás) mocsarában jó 10-15 évig fekete-afrikai kockázati felárakat reprezentáló "elvárt hozamot" realizálhattak különböző "versenyző" cégek és bankok, ezért a különadók jogosak - még ha jogszerűnek nem is mondhatóak. 
Gondoljunk bele, hogy a bankadó végülis egy abszolút kompromisszumos megoldás volt, nem rokkant bele a bankszektor - mint ahogy valószínűleg belerokkant volna az "egyoldalú szerződésmódosítás" (ungarische Spezialität) megszüntetésében, az árfolyam és kamat megváltozásával nem magyarázható több száz milliárd forint adósok felé történő utólagos és jogszerű visszatérítésében.

           ---- Magánjogi szerződés irányulhat arra, hogy az egyik felet kiszolgáltatja az ember? ----
                                                                  ---Nem.---

Lényeg a lényeg, a magyar kormány ezer féle módon piszkálta fel az alvó óriást. Gondoljuk csak végig. Ha a magyar miniszterelnök találkozik egy olyan ország miniszterelnökével, ahol a MOL vagy az OTP éppen terjeszkedni szeretne, szóba hozza ritka de mégoly becses multijaink szándékát? Gondolom igen, sőt, valamilyen háttér-megállapodást is köt. Amikor a jelenleg hazánkban tanyázó multik idejöttek - és tőkeszegény országunkba tőkét hoztak - ígéreteket kaptak. Stabilitást reméltek. Stabilitás VOLT, ha pedig egy ország stabil, alacsonyak a kockázatok (és verseny van) akkor alacsonyak a hozamok ("profitok") is. Nálunk mégsem ez történt, gondoljunk csak a 30% körüli banki profitokra egy ún. "versengő" szférában. Mintha sejtették volna, hogy gyorsan teli kell szedni a puttonyukat, mert Magyarország olyan mint Kongó - bármelyik pillanatban államosíthatnak mindent. És igazuk lett.

Visszakanyarodva, én alapvetően igazságosnak, de buta lépésnek tartom a bajuszhúzogató intézkedések ilyen, "kritikus tömegét". Jelenleg az az érzése az embernek, hogy a magyar kormány a RENDSZER kétszínűségére akar rámutatni azáltal, hogy beáldozza magát. Tény, hogy az ún. "piacok" - azért itt fel lehetne sorolni max 10 intézményt akik a magyar gazdaság hitelezői - forintgyengüléssel, tőkekivonással büntethetik a piac ópiumán (kölcsönpénzen) élőket. Mit akarunk? Rá akarunk mutatni, hogy valójában itt a globális pénzügyi rendszerrel van a baj és egyik európai állam sem úszhatja meg hosszú távon ezt a huzavonát tartós elszegényedés vagy államcsőd nélkül? Mért jó ez nekünk?

Volt egy játék, amit '90-ben kezdtünk, és fokozatosan különböző KÖZÖSSÉGEK részesei lettünk. Homokszemként a tengerben, tudva hogy a közösség kölcsönös függést is jelent, elfogadtunk játékszabályokat, elfogadtuk a csoport vezéregyéniségeit (USA és barátai, illetve pár nyugat-európai állam), és elkezdtünk játszani. Megnyitottuk piacainkat, elfogadtuk, hogy néha le kell építeni belső piacainkat, de cserébe lehetőséget kaptunk hogy profitáljunk a szabad kereskedelemből, kiteljesítsük saját értékeinket. 

Most, hogy a válság földrengésként érte a világot, a játékszabályok elmosódtak. A dominánsak, magukat erősnek gondoló államok megpróbálják átírni, saját képükre formálni az új, kialakuló rendszer játékszabályait.
Magyarország dolga, hogy felismerje a majdani main stream irányzatot, és BEÁLLJON A SORBA. 

Nincs harmadik út, a régi játékszabályok még érvényesek, az újak most íródnak valakik által, és mi már az asztalhoz sem férünk oda. Nem férünk oda, mert elszúrtuk, folyamatosan megszegtük a játékszabályokat.


A másik észrevételem röviden az, hogy válságban de facto elindul egy demokrácialeépítő-mechanizmus. Kérdés, hogy melyik a jobb: magyar szinten mi magunk építgessük le magunknak a demokráciánkat, vagy az EU építse le helyettünk.
Mert jelenleg az a helyzet, hogy egy ország függetlenségét nagyban meghatározza annak pénzügyi függetlensége. Mivel most csak az EU-ban 10-15 országnak komoly pénzügyi gondjai vannak/lesznek 1-2 éven belül, akinél a lé van az diktál. Jelenleg a lé az Európai Unió informális frankfurti csoportjánál van, illetve az IMF-nél, így teljesen tiszta a képlet, olyannyira, hogy már Olaszország és Görögország esetében ki is próbálták a "mechanizmust": a bajban lévő kormányokra a következő a recept:

"Ha azt teszed amit mondok, kapsz pénzt, ha nem, akkor csődbe mész, vagy addig erősködök, míg összeomlik a kormányod. Az új kormányt az általam javasolt miniszterelnök választja meg."

Ez aztán a demokrácia. 


1 megjegyzés:

  1. Miért gondolod, hogy ennek lényege bármiben is különbözik az "Etnikai feszültségek" bejegyzésedben leírtak többség-kisebbség akaratának problematikájával. Ugyanaz. A dominánsak, a pénzügyi befolyással rendelkezők, ilyen értelemben, azaz a "többség" akarata érvényesül. Egyébként is miért akarsz legatyásodott, 10 milliós lófasz kis országként ugrálni? Pénzért kuncsorogsz és közben pedig az asztalt csapkodod és virtuális sallereket osztogatsz?? Amíg ide akarsz tartozni (EU, mint gazdasági-politikai tömörülés), addig azok játékszabálya szerint kell játszanod, akik azt írják. Nem muszáj ide tartozni. Lehet mérlegelni...
    Egyébként pedig ez a demokrácia a világon mindenhol. Ebben ugyanis megvan a lehetőséged arra, hogy saját magad lásd be, hogy elbasztad, rosszul irányítottad - többek között kiszolgáltatottá tetted - az országodat, és lemondhatsz... A nem-demokráciákban ilyenkor a vezetés éhezteti egy kicsit a népet (lásd Ceausescu Romániája), amíg az megelégeli, majd puccs következik és a vezetőt kevésbé humánus módon eltávolítják...

    VálaszTörlés