Magamról

Saját fotó
"Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség."

2011. március 15., kedd

Az öszödi beszéd

Így 5 éves távlatban, és a jelenlegi folyamatok tükrében érdemes még egyszer végighallgatni az öszödi beszédet. Tanulságos.


Összefoglalva az elmúlt 10 év politikája:

2002 - Övön aluli kampány a baloldaltól, a Fidesz meglepetésre bukik. Orbán hatalmasat csalódik, és bosszúra esküdik.

2002-2005 Medgyessy megpróbálja teljesíteni a teljesíthetetlen és buta ígéreteit. Itt csúsztunk le a sínről. D-209, népszerűség zuhanása, Gyurcsány megjelenése a nagypolitikában. Közben a csalódott Orbán vérszemet kapva szervezi polgári köreit, és keményen politizál, nem feledve a 2002-es baloldali lejáratókampány sérelmeit, gázár-fronton támad be.

2006 - Az MSZP csodával határos módon (gyenge Fidesz kampány, Orbánt megrémíti az esetleges újabb vereség gondolata és zavarba jön) újból nyer. Gyurcsány személye a sírból hozza őket vissza, a kiigazítás elkerülhetetlen.

2006-2009 - Öszöd után - amely vélhetően csak katalizátora volt a folyamatnak - szétfoszlik az MSZP támogatottsága. Az intézkedések egy részét belülről, másik részét kívülről (népszavazás) vonatják vissza, bár így is javít valamit a helyzeten, ha csak egy évre is. 
Ezt követően kormányválság: a koalíciós partner SZDSZ megrémül attól, hogy Gyurcsány őket is mélybe rántja, a tagok egy része kihátrál (Kókáék maradnak). A reformok nem folytathatóak, a párttagok érzik jövendő vesztüket, a korrupciós csatornák kiszélesednek, kontrollálhatatlanná válnak, egy részükre az időközben kiépülő jobbos média fényt derít. A népszerűségre már senki sem figyel, de a reformintézkedések is buknak, patthelyzet.

2009 - Gyurcsány végre feladja, és átadja a kormányrudat Bajnaiéknak. Közben válság, IMF hitel, hatalmas megszorítás. 

2010 - Fidesz 2/3-ad, ígéretek nélkül, de titkon mindenki a legjobbakat várja Orbánéktól (kinek mi a legjobb, azt gondolja oda szavazás előtt). A gazdasági patt-helyzet nem oldódott fel, adócsökkentést csak és kizárólag kiadáscsökkentésből lehet megtenni - eszmél rá az adósság további növelését eszközlő kormány júniusban. Folyamatos mozgástér-keresés, végül nyugdíjpénzekhez nyúlnak. Adósságcsökkentés, kiadáscsökkentés és adócsökkentés. A mértéke valószínűleg kevés, lassú növekedés, 2014-ben újra növekvő adósság, és a kiigazítás újra napirendre kerülhet. Reformok kellenének. De mi is az a reform? Több gyerek kéne, és jobb oktatás. 

Összefoglalva: ugyanott tartunk mint 2006-ban, csak sokkal rosszabbak a feltételek és kisebb a mozgástér.

Tőmondatokban ennyi az elmúlt 10 év a "haza és haladás" tekintetében. 

Március 15. van. Elődeink sem a teljes függetlenség édes álmában ringatóztak, de tudták, hogy javíthatnak a függés feltételein. Nem lettünk független állam, de egy sikeres 60 évet sikerült kiharcolnunk. Hogy most függünk-e, és ha igen, mitől, értelmezés kérdése, azonban ha egy célunk lehet, akkor az a feltételek megváltoztatásáért való küzdelem. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése