Magamról

Saját fotó
"Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség."

2011. június 3., péntek

Tőzsdehangulat

"Tyúk vagy a tojás"-jellegű probléma, hogy a hírre esik-e a tőzsde, vagy esésre jön-e a hír - azaz ha már nagyon esőhangulat van, akkor kimazsoláznak egy rossznak tűnő hírt. Erre példa a mai eset, ami nemzetközi szinten kezdődött, és a magyar piacon a MOL-t érintette. Érdekes megfigyelni.

Rendkívüli portfolio.hu-s hír, hatalmas, tragédiát sejtető, viharos időszakot jósoló villámokkal. Az elképesztően rossz hír mindössze annyi, hogy a várnál kisebb mértékben nőtt a foglalkoztatás bővülése az USA-ban. 

Ennek hatása pármilliárdos forgalmú kis tőzsdénkre:
Szép kis szakadás látható ott 14.40 környékén. Az esést - a forgalmi adatokkal súlyozva egyértelműen az elmúlt időszakban jól teljesítő MOL vezette, ahogy a grafikon is mutatja:


Gyakorlatilag 1000 pontos esés a mai nap termése. Ha vetünk egy pillantást a MOL éves árfolyamára, láthatjuk hogy egy szép, emelkedő periódus után zúzták most a mélybe, egyedüliként (az OTP árfolyama szinte érintetlen maradt).
A helyzet az, hogy a jelenlegi BUX forgalom nagy részét néhány (max 3-4) kereskedőház adja, azaz a mai szakadás mögött reggeli kávé mellett meghozott döntések állnak, az áldozat ma a MOL volt.

Hogy mi köze ennek az amerikai munkaerőpiaci adatokhoz? Semmi. De ilyen a tőzsde.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése