Magamról

Saját fotó
"Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség."

2010. augusztus 20., péntek

Adóparadicsomok barlangokban rejtőző offshore-lovagjai

Egy olyan korban élünk, amiben az emberek szeretik a világrekordokat. A legnagyobb gombolyag (USA), a legmagasabb épület (Dubai), a legtöbb adag egyszerre főzött és elfogyasztott gulyásleves ... és egy épület, amelyben a legtöbb cég van hivatalosan bejegyezve a világon:  a kajmán-szigeteki Ugland House (képen), ahol nem kevesebb, mint 18,857 cég van bejegyezve - köztük a CocaCola, Tyco, Oracle és több nagy cég rendelkezik itt offshore céggel.



Barack Obama erről a következőképp nyilatkozott meg: "either this is the largest building in the world or the largest tax scam. And I think the American people know which it is: The kind of tax scam that we need to end."
Persze nem a homokos tengerpart, a pálmafák, vagy a jó hangulat vonzza ide a cégeket, sokkal inkább az alacsony adók. Míg amerikában átlag fölötti nyereségadó súlytja a cégeket (35%), ezeken a helyeken sok esetben egyáltalán, vagy csak minimális mértékben adóztatják az offshore cégeket - azaz akik tevékenységüket külhonban, és nem a bejegyzés helye szerinti országban folytatják. 
A nemzetközi kereskedelmi jogharmonizáció, és a tőkeáramlás  liberalizációja a globalizáció előrevivői voltak - melléktermékeik pedig a nagy fejlődési centrumok körül apró pontokként úszkáló adóparadicsomok. Dél-Kelet-Ázsia környékén a Seychelles-szigetek, Nauru, HongKong és Mauritius , az Egyesült államok partjai közelében a karib térség szinte minden kisebb szigete (Kajmán-szigetek, Panama, Bahama és Bermuda), környékünkön pedig a jól ismert Monaco, Lichtenstein, Ciprus, a Man-szigetek, és Gibraltár.  

Mint a világon semmi, ezek az országok sem kezelhetőek egy kalap alatt - mindegyik külön off-shore szabályozással rendelkezik, más adókulcsokkal, más bürokratikus rendszerrel. Még a terminológia is megkülönböztet kifejezetten "adóparadicsomokat" (Kajmán-szk.), ahol semmit sem kell adózni, és "adózás szempontjából kedvező" területeket (Ciprus), ahol bár vannak, de az átlagtól jóval alacsonyabb adók vonatkoznak az offshore cégekre.


Nem sokat hallani róla, de 1994-től magyarország is "offshore paradicsomnak" volt tekinthető, hiszen ettől kezdve szól az Adótörvény "tényleges gazdasági tevékenység nélküli", azaz offshore cégekről. Az így hazánkba érkező tőke folyamatosan nőtt, majd tartósan beállt 2000 milliárd Ft fölé. Ez jónak mondható, azonban semmi sem garantálta, hogy ezt a pénzt majd itt költik el ezek a cégek - esetleg a bankok, könyvvizsgálók és ügyvédek örültek az új ügyfeleknek. Cserébe 3-4%-os társasági adókulcsot (többi cégnek kb. 20%) és ÁFA fizetés mentességet kaptak. Utoljára 2002-ben lehetett offshore céget alapítani, 2006-tól kezdve minden cégre az általános szabályok vonatkoznak. 


fáradt vagyok, folyt köv:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése